пʼятницю, 1 вересня 2017 р.

Затребуваність програмістів на ринку праці

Дані різноманітних досліджень ринку праці, які проводяться в Україні, свідчать про наявність попиту на кваліфікованих програмістів. Так, наприклад, у 2012 р. більшість вакансій у сфері ІТ /Інтернет/Телеком в Україні пропонували на повну зайнятість (96%) і повний робочий день (84%). Віддалену роботу також пропонують досить часто – у 15% випадків, ще 1% припадає нароботу зі змінним графіком (це досить високі показники, порівняно з іншими професійними сферами). Важливим є те, що більшість вакансій у цій сфері, а саме 61%, складають пропозиції для програмістів. У зв'язку з дефіцитом кадрів компанії-роботодавці готові брати на роботу молодих фахівців, адже більшість пропозицій відповідають вимогам до досвіду 1-3 роки. Найчастіше публікують вакансії для фахівців, які володіють затребуваними на ринку мовами програмування та веб-орієнтованими технологіями. Рівень затребуваності професій у сфері програмування становить 0,5 – на одного кандидата дві вакансії.

За даними дослідження Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, протягом кількох років першість у рейтингу найбільш перспективних професій утримують IT-фахівці. Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна в листопаді 2015 року. В опитуванні взяли участь 2089 респондентів із різних регіонів України. У порівнянні з 2014 роком у 2015 році престижність професій програміста та ІТ-спеціаліста зменшилася з 45 % до 39 %, проте серед найбільш перспективних професій все одно залишилася на першому місці. Також про попит на ІТ-фахівців в Україні свідчать відомості, що наведені в аналітичній записці Державної служби статистики України «Пропозиція робочої сили та попит на неї» (2016).

Сьогодні основними постачальниками інженерів-програмістів для ІТ-підприємств є вищі навчальні заклади, але вже існує достатньо потужна конкуренція з боку організацій, що надають можливість прослухати один або кілька курсів за невеликий період часу і отримати сертифікат. Для збереження конкурентоспроможності на ринку освітніх послуг ВНЗ мають забезпечити відповідність навчальних програм вимогам ринку праці і достатню кваліфікацію випускників. У зв’язку з цим, важливим завданням є вивчення цільового ринку праці та вимог роботодавців до професійної підготовки майбутніх інженерів- програмістів. Для розв’язання поставленого завдання необхідно визначити посади, на яких можуть працювати випускники університетів – програмісти. Аналізуючи бази вакансій, ми дійшли висновку, що існує деяка неоднорідність у назвах професій у різних країнах, тому необхідно класифікувати та систематизувати їх.

Джерело: КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ІНЖЕНЕРА-ПРОГРАМІСТА НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ РИНКУ ПРАЦІ ©Круглик В.С. http://repo.uipa.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/5474/1/9.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар