вівторок, 5 січня 2010 р.

Інтернет на допомогу студенту

Спостерігаючи за студентами я помітила, що найбільшою популярністю у них користуються такі онлайн сервіси як соціальні мережі, на які витрачається багато часу, банки рефератів, що розріджують мозок і привчають до бездумного копіпастінгу, і в кращому випадку електронна пошта. Проте в онлайні чимало дійсно корисних сервісів, які можна застосовувати як викладачам так і студентам.

Evernote - це один з кращих веб-додатків, основним завданням якого є робота з нотатками користувачів. Evernote допомагає зберігати текст, аудіо, зображення (скріншоти, фото, кліпарти) і будь-які інші дані. Варто відзначити різноманітність способів, якими можна скористатися для збереження нотаток: безпосередня робота з текстом в Evernote, занесення голосових нотаток за допомогою мобільного телефону, відправка даних через електронну пошту або Twitter.



Для допомоги в підготовці до сесії і призначений сервіс «Конспектов.Нет». Принцип роботи сайту дуже простий. На ньому навіть не потрібно окремо реєструватися - щоб авторизуватися, можна користуватися своїм обліковим записом Google. Після авторизації можна додати іспит - для цього треба вказати назву іспиту, навчальний заклад і факультет, курс, рік навчання та екзаменаційні питання. Після додавання питань у базу інші користувачі можуть публікувати відповіді на них. На кожне питання можуть давати відповіді різні користувачі. У відповідях можна використовувати мову розмітки Markdown. Проте поки у сервісі  немає функціональності для додавання математичних і хімічних формул, що автоматично перетворює його в сервіс для гуманітаріїв. Але, сервіс молодий, і можливо такі функції будуть скоро додані.

  UniverTV.ru - відкритий освітній відеопортал, де можна подивитися освітні фільми на різні теми, не виходячи з будинку або офісу, прослухати курс лекцій викладачів провідних російських і закордонних вузів. Можна також переглянути записи престижних наукових конференцій або науково-популярних лекцій з цікавить питання. Є й розділ для викладачів, де можна побачити кращі зразки і методи викладання складних тем.

Подібним до цього ресурсом є Skillopedia.Ru - відео енциклопедія знань допомагає людям навчатися новому. За допомогою Скіллопедіі можна знайти уроки, пройти дистанційне навчання та отримати інструкції практично по всім життєвим областям. Переглянути різноманітні відеокурси і тренінги, вивчити керівництва й інструкціі.

YouTube EDU  -  освітня мультимедійна платформа, яка об'єднала канали університетів багатьох країн світу. Всі ці ВУЗи розміщують на зазначеному ресурсі власні науково-популярні фільми, записи лекцій, презентаційні ролики факультетів.




Diigo - онлайн сервіс для збереження нотаток, наприклад, на прочитану електронну книгу.  Також Diigo здатний зберігати веб-сторінки повністю, тобто сервіс можна використовувати і як сервіс соціальних закладок. Є також можливість надання збереженого матеріалу іншому користувачеві, а також відстеження потоку закладок користувачів, поділяючи їх за тегами.

Технологія wiki широко використовується для проведення спільної роботи, коли учасник може вносити доповнення в записи, зроблені іншими. Так накопичують і систематизують матеріал для досліджень або узагальнюють досвід робочої групи. Існує досить багато якісних сервісів, де можна відкрити вікі: наприклад Wetpaint, WikiSpaces, Zoho Wiki. Зазвичай вони пропонують вікі-двигун і хостинг для будь-якого проекту. А користувач може самостійно призначити відкритий або закритий доступ для чужинців, налаштувати права користувачів, які приймають участь у роботі над проектом. Внесені учасниками зміни відображаються в списку останніх дій на сайті, а візуальний редактор дозволяє легко та наочно керувати сторінки, створювати нові, прикріплювати до них файли. Спірні зміни можна обговорювати в коментарях або на сторінці дискусій.
 
 
Також нагадаю про Вікіпедію вільну енциклопедію.

PalTalk - підтримує групові аудіо-і відеочати. Його активно використовують для вивчення іноземних мов. Скачав клієнт, потрібно перейти у вкладку My Pals і вибрати розділ Rooms. У папці Education вибираєте розділ Learn Different Languages і назву класу. Доступні кілька англійських аудіоклассов, де можна разом з групою вправлятися в мовних навичках під керівництвом кваліфікованого іноземного викладача. Щоб взяти активну участь у роботі групи, вам знадобиться мікрофон або веб-камера. Бажаючий виступити піднімає руку, після чого йому надають слово.

Google Docs  - сервіс зручний, насамперед, інтеграцією з поштою Gmail. Будь-який прикріплений до листа файл формату doc або xls можна відкрити, редагувати, зберегти на сервері, помістивши в певну папку простим перетягуванням за допомогою курсору миші. Можна дозволити іншим користувачам переглядати та / або редагувати ваші документи. Онлайнові файли можна зберегти на диску в різних форматах, включаючи pdf. Сервіс неймовірно корисний для студентів. З ним ви ніколи не забудете потрібний документ вдома, адже текстові документи, таблиці, презентації - все необхідне зберігається в Інтернет.

Zoho -  представляє цілий пакет інструментів. В арсеналі Zoho: документи, таблиці, презентації, органайзер, планувальник, бази даних, вікі, чат, пошта, а також плагін для Microsoft Office, який дозволяє редагувати онлайн-документи з додатків Microsoft. Є також віджет для робочого столу, який дозволяє працювати з документами не в браузері, а як у звичайному редакторі.

Scribd - дозволяє зберігати презентації, мудьтімедійние файли і документи в онлайні. Пошук серед опублікованих файлів полегшують позначки. Документу можна привласнити права розповсюдження по ліцензії Creative Commons. Однією з найбільш цікавих функцій сервісу є експорт документів на інші сайти і в блоги. Для цього достатньо скопіювати запропонований сервісом HTML-код, підігнавши під бажані розміри віконця, яке буде опубліковано. Після цього вставляєте код у вашому блозі. Відвідувачі зможуть переглядати документ у віконці scribd-плеєра, змінюючи його масштаб, вивести на принтер або зберегти на диску.

Google Книги - сервіс від компанії Google, який дозволяє всім бажаючим переглядати книги як у вільному (як правило, до цієї категорії належать книги, автори яких померли більше 70 років тому), так і платному доступі доступі. Останнє обумовлено законом про авторське право, яке зобов'язує Google платити авторам за розміщення публікацій у Мережі.
Онлайн решалки - російськомовний проект, який присвячений вирішенню завдань у режимі онлайн. Будь-хто може скористатися онлайн-калькулятором для вирішення завдань з математики, хімії та інформатики. Крім відповіді, надається також і варіант рішення задачі.

Теорії і практики - проект, творці якого реалізували новий спосіб обміну знаннями. «Теорії і практики» збирає і поширює інформацію про події формату edutainment (education + entertainment = освіту + розвага), які щодня відбуваються у Москві та Петербурзі. На сайті міститься інформація про лекторів, теми майбутніх і минулих лекцій, а також короткі довідки про організаторів подій і місця їх проведення. Варто відзначити, що захід подібного роду можуть відвідати не тільки студенти, але й ті, кому сподобається той чи інший анонс майбутніх заходів.

Цей перелік далеко не повний, можливо колись я його продовжу. Також, якщо і ви знайдете якийсь корисний ресурс пишіть мені.

Немає коментарів:

Дописати коментар